is allrounder
halstermak
Zonder ijzers
DE
Pagina-1-advertenties
DE
BE
US
US
US
AT
US
US
DE
DE
NL
FR
NL
DE
BE
DE
BE
Een Amerikaans Minipaard kopen wordt gedaan als showpaard. Maar ook als blindengeleidenpaard of als rijpaard voor kinderen wordt hij verkocht. Het is een leuk dier om te zien. Een Amerikaans Minipaard verkopen als pony klopt niet; het is echter een volwaardig paard, maar dan in het klein.
Het Amerikaans Minipaard houdt er van om aan de slag te gaan. Het is een zeer leergierig, gemoedelijk paard met een braaf en rustig karakter. Hoewel het Amerikaanse Minipaard verkopen vooral voor show- en keuringselementen werd gedaan, kwam men er gauw achter dat het paard meer kan. Hij is zeker niet alleen geschikt voor shows en verschillende takken van paardensport. Hij is namelijk een dier dat heel goed ingezet kan worden in de dierentherapie. Zo kan men in Amerika het Amerikaans Minipaard kopen als blindengeleidepaard. Net als een blindengeleidehond helpt het paard iemand met een visuele handicap bij het wandelen. Dankzij zijn geringe hoogte kan hij iemand heel goed de juiste kant op leiden. Daarnaast wordt het Amerikaanse Minipaard veel ingezet om mindervaliden te helpen. Ook in de dierentherapie voor het vrijer maken van autistische kinderen is het Amerikaanse Minipaard een graag geziene gast. Zijn kleine bouw intimideert de kinderen namelijk niet, waardoor hij een zeer toegankelijk dier is.
Het Amerikaanse Minipaard is ontstaan in Amerika en is speciaal zo gefokt. Het fenomeen 'Minipaard' is ouder dan het Amerikaanse minipaard, want er wordt gezegd dat Zonnekoning Louis XIV ook al minipaarden op Versailles had rondlopen. Of die Minipaarden ook voorouders zijn van het Amerikaanse Minipaard is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat het ras is ontstaan door kleine volbloedpaarden te kruisen met Shetlandpony’s. Dit waren bijvoorbeeld Arabische volbloeden, Engelse volbloeden en de Anglo-Arabier. Door vooral de kleinere paarden te nemen, ontstonden er paarden die er qua bouw exact eruitzien als een volbloed. Het enige verschil is dat ze niet groter zijn dan een Shetlander. Om het aantal Minipaarden te kunnen volgen werd er in 1978 een organisatie opgericht genaamd American Miniature Horse Association (AMHA). Zij houdt bij welke Amerikaanse Minipaarden er worden geboren. Er staan inmiddels al ruim 160.000 geregistreerd bij de AMHA.
Het Amerikaanse minipaard is wellicht klein van stuk, het is wel een veelzijdig paard dat het leuk vindt om aan de slag te gaan. Zijn hoogte maakt het een ideaal rijpaard voor kinderen om het te leren, maar het is ook een paard dat graag meedoet aan de paardensport. Hij is een fijn springpaard en kan zelfs dressuurkuren rijden. Tevens vindt het Amerikaans Minipaard het leuk om voor een wagen gespannen te worden. Daarnaast is het een showpaard dat vooral verschillende keuringen doorloopt. Het mooiste Amerikaanse Minipaard van stal wint dan een mooie prijs.
Het Amerikaans Minipaard lijkt dus op een Arabier, Engelse volbloed of Anglo Arabier. Maar ook kan het paard op een Shetlander lijken, gecombineerd met een Arabier of andere volbloed. Een Amerikaans Minipaard wordt slechts 86 centimeter hoog, maar heeft een grootse uitstraling. Waarschijnlijk door het bloed van de volbloedpaarden dat door zijn aderen stroomt. Bij een Amerikaans Minipaard kopen let men vooral op de juiste verhoudingen van hoofd, hals en lichaam. Voor de rasstandaard zijn alle kleuren toegestaan, dus zwart, bruin, beige, blond, schimmel en vos. Soms hebben de Amerikaanse Minipaarden een wat lange vacht, vanuit hun Shetland pony voorouders, maar meestal is zijn vacht kortharig. Zijn manen en staart zijn steeds dezelfde kleur; vaak in contrast met de kleur van de vacht.