Is rontgenologisch goed gekeurd
is allrounder
heeft het verrichtingsonderzoek gehaald
FR
Dressuur is een populaire discipline binnen de paardensport. De elegante sport wordt bovendien als basis van de paardensport gezien. Hierdoor is een dressuurpaard kopen geschikt voor verschillende doeleinden. Zo kan men een dressuurpaard verkopen als gehoorzaam rijpaard of verder trainen voor andere takken van de paardensport. Onder andere als springpaard doet het dressuurpaard het vaak goed.
Pagina-1-advertenties
FR
DE
DE
DE
FR
DK
NL
ES
BE
NL
ES
ES
AT
ES
PT
DK
DK
DK
DK
ES
Een dressuurpaard kopen is niet alleen geschikt voor liefhebbers van de dressuur. Het is namelijk gewend om te gehoorzamen en verschillende oefeningen uit te voeren. Hierdoor kan men het dressuurpaard relatief makkelijk trainen en inzetten in andere disciplines van de paardensport. Een dressuurpaard verkopen wordt daarom veel gedaan voor de springsport, de mensport of als rijpaard. Het karakter van een dressuurpaard is over het algemeen leergierig, intelligent, gevoelig en sociaal. Tot slot is het belangrijk dat het paard werklustig is en een groot doorzettingsvermogen heeft.
Veel dressuurpaarden stammen af van paardenrassen die werden ingezet als koetspaard. Voor de koets werden de eigenschappen van het dressuurpaard, zoals intelligentie, werklust en een mensvriendelijk karakter, namelijk erg gewaardeerd. Een dressuurpaard verkopen om te gebruiken voor de koets werd door de eeuwen heen echter steeds minder gedaan doordat meer mensen een auto kregen. Wel is het feit dat het dressuurpaard het ook goed doet binnen de mensport te verklaren aan zijn verleden als koetspaard. Een dressuurpaard kopen is nu voornamelijk populair bij liefhebbers van de paardensport.
Het dressuurpaard is namelijk veelzijdig in te zetten, mede doordat dressuur de basis voor alle andere disciplines van de paardensport is. Het dressuurpaard kan afstammen van verschillende paardenrassen. Zo wordt de Lipizzaner vaak als het perfecte dressuurpaard omschreven, maar zijn bijvoorbeeld de Hannoveraan, Oldenburger, de Fries en de Andalusiër ook erg geschikt voor de dressuur. In Nederland is zelfs een speciaal stamboek opgericht voor sportpaarden, die het bovendien goed doen binnen de dressuur. Deze paarden worden ook wel KWPN-paarden genoemd. Ondanks dat het uiterlijk van het dressuurpaard kan verschillen, staat dit paard altijd bekend om zijn fijne karakter, elegantie en sierlijke bewegingen.
Een dressuurpaard kopen wordt vaak gedaan om op (hoog niveau) in te zetten binnen de dressuursport. In de dressuursport bestaan vervolgens nog verschillende takken, zoals de Klassieke Dressuur, Hogeschooldressuur en Vrijheidsdressuur. In principe kunnen dressuurpaarden in alle disciplines actief zijn, maar soms is het wel zo dat een bepaalde discipline het paard of zijn ruiter beter ligt. Bij de Hogeschooldressuur bestaat er een voorkeur voor barokke paarden. Doordat het dressuurpaard wordt getraind om zijn ruiter te gehoorzamen en activiteiten uit te voeren, kan men ook een dressuurpaard verkopen voor andere takken van de paardensport. Sterker nog, de dressuursport wordt beschouwd als basis voor alle andere paardensporten. Onder andere binnen de springsport en de mensport is het dressuurpaard erg geliefd. Bij de springsport bestaat er zelfs een regel dat het paard één winstregel in de dressuur moet behalen, voordat het mag deelnemen aan springwedstrijden.
Doordat het dressuurpaard kan afstammen van verschillende paardenrassen, is het lastig om een specifieke omschrijving van zijn uiterlijk te geven. Wel zijn er een aantal punten waar veel opgelet wordt bij een dressuurpaard kopen of een dressuurpaard verkopen. Zo is een dressuurpaard bij voorkeur donker van kleur. Aftekeningen zijn minder gewenst doordat het paard hierdoor al snel a-symmetrisch lijkt. Verder moet het paard een sprekend en intelligent edel hoofd hebben met expressieve ogen, een elegante vierkantsbouw en vrij hoge benen. Doordat het dressuurpaard intensief traint, is het gevoelig voor blessures. Het is daarom belangrijk het paard goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren door een dierenarts.