Paard zoekt ruiter
De Criollo vindt zijn oorsprong in Latijns-Amerika. Een Criollo verkopen wordt daar met name gedaan voor het werk op de ranches of als veedrijver. Dankzij zijn wendbaarheid, snelheid en uitstekende uithoudingsvermogen is het paard ook geschikt voor de paardensport. Zo kan men een Criollo kopen om in te zetten voor het westernrijden, het duurtempo of de polosport. De Criollo valt op dankzij zijn veelzijdigheid, stoere uiterlijk en moedige karakter.
Gebruik en karakter van de Criollo
Het verkopen van een Criollo wordt veel gedaan aan liefhebbers van het westernrijden. De Criollo is echter een veelzijdig en stoer paard dat ook voor veel andere doeleinden kan worden ingezet. Zo kan men een Criollo kopen als rijpaard of paard voor de de polosport. Het ultieme talent van de Criollo is toch wel het duurtempo. Daarnaast wordt het paard in Latijns-Amerika veel gebruikt als werkpaard. Het karakter van de Criollo staat bekend als werkwillig en gehoorzaam. Als een krachtig paard met een uitstekend uithoudingsvermogen, gaat hij voor zijn ruiter door het vuur en kan hij prima overleven onder barre omstandigheden.
Oorsprong en geschiedenis van de Criollo
De Criollo stamt af van de paarden die door de Spaanse ontdekkingsreizigers naar Latijns-Amerika werden meegenomen. Een deel van deze paarden werden vrijgelaten en wisten te overleven onder slechte omstandigheden in de wilde natuur. Hierdoor ontwikkelde de Criollo zich tot het taaie paard dat men vandaag de dag kent. In de eeuwen na de Spaanse ontdekkingstochten werd de Criollo gefokt met andere paardenrassen. Hierdoor kon men een Criollo kopen om te gebruiken als werk- en/of rijpaard. Rond 1918 besloot men in Argentinië om het paard een eigen stamboek te geven om de raszuiverheid te behouden. Hoewel er ook in andere Latijns-Amerikaanse landen variaties van de Criollo rondlopen, is met name in Argentinië de raszuivere Criollo erg populair. Een Criollo wordt hier nog altijd verkocht als werkpaard voor het veedrijven en op de ranches. Maar er worden ook speciale proeven voor het paard georganiseerd. Een voorbeeld hiervan is een erg lange en zware trektocht waarbij men de weerstand en het uithoudingsvermogen van het paard test. Alleen de beste paarden worden na deze proef geselecteerd voor de fokkerij. In Europa is de Criollo langzaamaan steeds bekender aan het worden. Onder andere in Duitsland wordt er gefokt met de - uit Argentinië geïmporteerde - Criollo.
De Criollo in de paardensport
Een Criollo kopen is populair binnen de paardensportwereld vanwege zijn veelzijdigheid. Zo heeft de Criollo een uitstekend uithoudingsvermogen, waardoor hij erg geschikt is voor duurtempo ofwel endurance. Daarnaast is het paard wendbaar en snel, waardoor men hem prima kan inzetten voor het westernrijden of de polosport. Tot slot is het paard moedig en totaal niet angstig aangelegd, waardoor hij ook geliefd is als rijpaard voor (lange) buitenritten. In Latijns-Amerika blijft de Criollo geliefd en zal men hem op menig ranche tegenkomen.
Uiterlijk van de Criollo
Naast zijn veelzijdigheid wordt het kopen van een Criollo vaak gedaan vanwege zijn compacte en stoere uiterlijk. De Criollo heeft een stokmaat tussen de 142 en 152 cm en is vrij sterk en stevig gebouwd. Zo heeft hij korte benen en zijn met name zijn hals en schouders zeer gespierd. Het hoofd van de Criollo is kort en breed, met zijn bekende expressieve ogen en korte puntoortjes. De Criollo komt voor in allerlei kleuren, met name in wildkleuren. De meest voorkomende kleur is een zandkleurig paard met donkere benen. Als men een Criollo wil verkopen, is het belangrijk dat hij geregistreerd staat in het officiële, Argentijnse stamboek.