c

Paard zoekt ruiter

Eventing is een tak van de paardensport waarin paarden en hun ruiters verschillenden proeven ondergaan. Zowel dressuur, crosscountry en het springen komen hierbij aan bod. Men kan verschillende paardenrassen als eventingpaarden verkopen, maar met name snelle en behendige paardenrassen zijn populair. Als men eventingpaarden kopen wil, wordt er daarom vaak gekeken naar volbloed- en warmbloedrassen. Deze paarden zijn veelzijdig in te zetten en relatief makkelijk te trainen.

Lees meer b
0 Resultaten
s Niks gevonden? Stel nu een zoekopdracht in!
Sla jouw zoekopdracht op en dan sturen wij je een email wanneer wij iets voor je hebben gevonden.
Zoekopdracht opslaan

Gebruik en karakter van eventingpaarden

Eventingwedstrijden worden meestal over een aantal dagen verdeeld, waarin paarden en hun ruiters verschillende proeven afleggen. Deze wedstrijden bestaan uit een dressuurproef, een terreinproef (het afleggen van hindernissen in een buitengebied, ook wel crosscountry genoemd) en een springparcours. Als men eventingpaarden verkopen wil, moet het paard opgeleid zijn in deze drie disciplines. Naast dat eventingpaarden kopen populair is voor de eventing, kan het paard natuurlijk ook voor enkel dressuur, crosscountry of springen gebruikt worden. Daarnaast hebben sommige eventingpaarden een verleden als racepaard, of zijn ze geschikt voor andere takken van de paardensport of als rijpaard. Het karakter van eventingpaarden is over het algemeen fel, alert, intelligent, werklustig en moedig. Tot slot zijn snelheid, behendigheid en een goed uithoudingsvermogen een pré.

Oorsprong en geschiedenis van eventingpaarden

Eventing is een paardensport die al vanaf de negentiende eeuw werd georganiseerd door de cavalerie. De eventingwedstrijden (toentertijd military genoemd) waren voornamelijk gericht op uithoudingsvermogen. Hoewel eventing toen al uit drie onderdelen bestond – dressuur, crosscountry en springen - was met name het crosscountry gedeelte zeer vermoeiend en gevaarlijk. Door de jaren heen besloot men dan ook de regels enigszins aan te passen en de wedstrijden te moderniseren. Hierdoor draait eventing tegenwoordig meer om rijkunsten dan om uithoudingsvermogen. Daarbij is het, zeker als men eventingpaarden kopen wil, erg belangrijk dat het paard plezier heeft in de trainingen en wedstrijden. Eventingwedstrijden worden vandaag de dag overal ter wereld georganiseerd.

Binnen de eventing kent men dan ook verschillende niveaus. Eventing is bovendien zelfs een officieel onderdeel van de Olympische Spelen. Hoewel in principe elk paardenras welkom is binnen de eventing, kan men voornamelijk volbloed- en warmbloedrassen als eventingpaarden verkopen. Naast dat deze paarden vaak net wat sneller en behendiger zijn, zijn ze ook vaak – mede dankzij hun bouw - veelzijdig in te zetten. Om mee te mogen doen aan eventingwedstrijden moeten de paarden en pony’s een bepaalde leeftijd hebben en een winstpunt hebben behaald binnen de springsport.

Eventingpaarden in de paardensport

Doordat eventing uit verschillende disciplines bestaat, zijn eventingpaarden zeer veelzijdig getraind en in te zetten. Zo kan men eventingpaarden kopen voor de springsport, dressuur, crosscountry, lange buitenritten of als rijpaard. Daarnaast zijn eventingpaarden vaak snel, behendig en wendbaar, wat ze ook geschikt maakt voor bijvoorbeeld westernrijden. Als men eventingpaarden verkopen wil, komt men vaak uit bij paarden die een verleden hebben op de racebaan. Daarnaast moeten alle eventingpaarden een winstpunt in de springsport hebben behaald voordat ze mogen deelnemen aan eventingwedstrijden.

Uiterlijk van eventingpaarden

Men kan verschillende paardenrassen als eventingpaarden verkopen. Er bestaan voor eventingpaarden namelijk geen specifieke eisen omtrent zijn uiterlijk of stamboek. Wel is het zo dat met name snelle, wendbare en behendige paarden worden uitgezocht voor eventing. Als men eventingpaarden kopen wil om in te zetten op wedstrijd niveau, zijn vaak de volbloed- en warmbloedrassen populair. Naast dat zij over het karakter beschikken dat een eventingpaard moet hebben, zijn ze ook qua bouw erg geschikt voor de eventing. Een paard met een slanke, gespierde en niet al te grote bouw is immers meestal net wat sneller dan een groot en massief paard. Veel voorkomende paardenrassen binnen de eventing zijn onder andere de Engelse Volbloed, de Hannoveraan en de KWPN.

close