c

Paard zoekt ruiter

De Konik is een klein en sober paardenras dat zijn oorsprong vindt in Polen. Een Konik kopen wordt met name gedaan voor het begrazen van terreinen. Hij heeft namelijk een positief effect op de ontwikkeling van de flora en fauna. Onder andere in de Oostvaardersplassen ziet men vaak de Konik. Daarnaast wordt het verkopen van een Konik, hoewel in mindere mate, ook gedaan voor de functie van rij- of werkpaard.

Lees meer b
0 resultaten
s Niks gevonden? Stel nu een zoekopdracht in!
Sla jouw zoekopdracht op en dan sturen wij je een email wanneer wij iets voor je hebben gevonden.
Zoekopdracht opslaan

Gebruik en karakter van de Konik

Doordat de Konik robuust, sober en erg vruchtbaar is, wordt het verkopen van dit krachtige ras met name gedaan om terreinen te begrazen. De Konik heeft namelijk maar weinig nodig om te overleven en draagt bij aan een positieve ontwikkeling van een natuurgebied. Het paard heeft een vriendelijk, werkwillig en gehoorzaam karakter - hierdoor is hij onder andere geschikt als rij- en werkpaard. Tot slot staat de Konik bekend als een harde werker die makkelijk in de omgang is.

Oorsprong en geschiedenis van de Konik

Over de precieze oorsprong en geschiedenis van de Konik bestaan wat onduidelijkheden. Zo zijn er mensen die beweren dat de Konik afstamt van de Tarpan - een uitgestorven, wild paard uit Oost-Europa. Weer anderen beweren dat de Konik in Polen gefokt is, met als doel om de Tarpan terug te krijgen. Wat wel zeker is, is dat de Konik veel overeenkomsten met de Tarpan vertoont. Zowel de taaiheid als de soberheid van de Konik komen overeen met de Tarpan. De Konik heeft echter een vriendelijk en werkwillig karakter, in tegenstelling tot de Tarpan. Hierdoor kan men een Konik verkopen als werk- of rijpaard, en is een Tarpan hier minder geschikt voor. De Konik is daarnaast voorvader van veel Poolse pony’s en paarden. In Nederland gebeurde het kopen van een Konik vanaf 1981. Een kudde Konik paarden werd in natuurgebieden uitgezet om hier de grond te begrazen. Nog altijd vindt men een groot deel van deze populatie terug in Nederland. Daarnaast werden een aantal overtollige paarden vanwege de hoge vruchtbaarheid naar andere landen gestuurd, zoals Spanje en Wit-Rusland. Tot slot werd de Konik gebruikt bij nieuwe pogingen om het Tarpan paard terug te fokken. Het resultaat hiervan is het Heckpaard.

Waar is de Konik geschikt voor?

Een Konik kopen wordt met name gedaan voor de uitzet in natuurgebieden. Doordat het paard sober en taai is, is hij hier uitermate geschikt voor. Zo kan hij het hele jaar door buiten overleven en heeft hij verder geen verzorging nodig. Daarnaast blijft het verkopen van de Konik als rij- of werkpaard aantrekkelijk. De Konik heeft namelijk een vriendelijk en werkwillig karakter: hij is makkelijk in de omgang. Wel is de Konik een paard dat van nature in kuddes leeft. Hij zal daarom altijd het liefst in gezelschap van soortgenoten leven.

Uiterlijk van de Konik

De Konik is een klein soort, met een stokmaat tussen de 130 en 140 cm. Zijn vacht heeft een wildkleur. Deze kleur kan variëren van geelvaal tot blauwvaal of schimmel, waardoor hij nauwelijks opvalt in de natuur. Daarnaast kenmerkt de Konik zich door zijn sterke, goed gebouwde lichaam en harde, droge benen. De Konik is bovendien een robuust paard. Qua hoofd vertoont de Konik veel overeenkomsten met de Tarpan. Een Konik verkopen wordt dan ook vaak gedaan aan liefhebbers van de inmiddels uitgestorven Tarpan. Als men een Konik wil kopen, is het belangrijk om rekening te houden met de uitstekende conditie van het paard. De Konik is namelijk een paardenras dat zeer vruchtbaar is en bovendien erg oud kan worden.

close