c

Paard zoekt ruiter

Trail-paarden zijn paarden die worden gebruikt voor eventing of cross-country. Tijdens een hindernissenparcours in de buitenlucht draait het om de snelheid en de netheid, waarmee het paard het parcours aflegt. Hoewel in principe elk paard met een basisconditie trail-paard kan worden, zijn snelheid en uithoudingsvermogen een pre. Daarnaast is het fijn als het paard behendig, wendbaar, alert en moedig is.

Lees meer b
0 resultaten
s Niks gevonden? Stel nu een zoekopdracht in!
Sla jouw zoekopdracht op en dan sturen wij je een email wanneer wij iets voor je hebben gevonden.
Zoekopdracht opslaan

Bijzonderheden van trail-paarden

Bijzonder aan trail-paarden is dat ze vaak breed opgeleid en zeer veelzijdig zijn. Zo komt tijdens eventing zowel dressuur als springen aan bod. Daarnaast draait het parcours gedeeltelijk om snelheid, waardoor een trail-paard het ook goed zou kunnen doen als racepaard of dit van oorsprong is. Tot slot zijn trail-paarden vaak geschikt als rijpaard, bijvoorbeeld voor lange buitenritten.

Trail-paarden – Bij dit ras zie je het vaak

In principe kan elk gezond paard met een basisconditie worden ingezet als trail-paard. Eventing en cross-country zijn namelijk erg leuke paardensporten, die men ook als hobby of op laag niveau kan uitvoeren. Voor amateurs en hun paarden is het vooral belangrijk dat ze plezier hebben in het parcours. Kinderen en beginners kunnen niet alleen speciale lessen volgen, er worden ook regelmatig wedstrijden en evenementen georganiseerd op mooie buitenlocaties. Deze evenementen duren vaak een aantal dagen.

Als men eventing of cross-country op hoog niveau wil uitvoeren, komt men al snel terecht bij paardenrassen die snel, wendbaar, behendig, alert en moedig zijn. Daarnaast zijn een goede conditie en uithoudingsvermogen erg belangrijk. Ook moet het paard veelzijdig zijn, omdat zowel dressuur als springen aan bod komt tijdens eventing. Paardenrassen die veel als trail-paard worden gebruikt zijn onder andere de KWPN, de Engelse Volbloed, de Arabier, de Ierse Hunter en de Hannoveraan.

Deze paardenrassen staan bekend om hun uitzonderlijke prestaties in de paardensport. De paarden zijn bovendien werkwillig, intelligent en leergierig: een groot voordeel als men op zoek is naar een geschikt trail-paard. Belangrijk om te weten is dat binnen de eventing en cross-country geen eisen zijn gesteld aan het stamboek of het exterieur van een paard. Men heeft dus de vrijheid om zelf een paard te kiezen, waar hij een goede klik mee heeft en waarmee men verwacht het parcours op de juiste manier te kunnen voltooien.

Hoewel qua paardenras vrijwel elk paard welkom is, worden er wel zeer strenge eisen gesteld aan de uitrusting van zowel de ruiter als het paard. Zo moet een ruiter altijd - zelfs op laag niveau - een cap en bodyprotector dragen. Ook het paard moet beenprotectie dragen. Hoewel eventing en cross-country tegenwoordig een stuk veiliger is dan vroeger, blijft het parcours namelijk altijd een risico met zich meebrengen voor zowel de ruiter als het paard. Er wordt daarom veel waarde gehecht aan een goede uitrusting en het zo veilig mogelijk maken van de hindernissen. De paarden worden bovendien zowel voor als na het parcours gecontroleerd door een dierenarts. Tot slot worden er eisen gesteld aan de leeftijd van de paarden. Zo moet het paard minimaal vier jaar en vaak maximaal 12 of 13 jaar oud zijn.

Bekende trail-paarden

Er zijn diverse paarden en pony’s die bekend zijn geworden dankzij hun succes als trail-paard. Een voorbeeld hiervan is Theodore o’Connor. Deze pony, die ook wel liefkozend Teddy genoemd werd, was een echte super pony die meerdere internationale prijzen won. Zo begon Teddy zijn carrière als springpony, maar groeide hij uiteindelijk uit tot een echte ster in cross-country en eventing. Samen met zijn ruiter Karen o’Connor waren ze een onafscheidelijk duo. Teddy, een kruising tussen een Engelse Volbloed, Arabier en Shetlander, overleed helaas in 2008 na een ongeluk op stal.

Een voorbeeld van een Nederlands, bekend en succesvol Trail-paard is Peter Parker. Deze Ierse Hunter won samen met Alice Naber diverse prijzen op nationale eventing wedstrijden. In 2016 mocht het duo bovendien deelnemen aan de Olympische Spelen. Alice Naber heeft naast Peter Parker met verschillende trail-paarden nationale en internationale wedstrijden gereden. Een ander bekend en succesvol paard van haar stal is Coral Estate Harry Belafonte. Alice Naber is bovendien een zeer bekend gezicht binnen de eventing en cross-country.

Tot slot zijn enkele bekende namen binnen de eventing en cross-country onder andere Shane Rose met Statford Novalis, Polly Stockton met Regulus, Paul Sims met Sunny Boy en Ingrid Klimke met Butts Abraxxas.

close