c

Paard zoekt ruiter

Een fuchs is een ander woord voor een paard met een kastanjekleurige vacht. De kleur kastanje komt relatief vaak voor en ziet men terug binnen bijna elk paardenras. Voorbeelden van paardenrassen die altijd fuchs zijn, zijn onder andere de suffolk horse en de halflinger. Binnen de paardenwereld wordt er onderscheid gemaakt tussen de verschillende fuchs. Zo wordt de klassieke fuchs ook wel omschreven als rood en bestaan er zowel blonde als donkere varianten op de kastanjekleurige vacht.

Lees meer b
0 resultaten
0 resultaten
Filter
s Niks gevonden? Stel nu een zoekopdracht in!
Sla jouw zoekopdracht op en dan sturen wij je een email wanneer wij iets voor je hebben gevonden.
Zoekopdracht opslaan

Bijzonderheden van de fuchs

Bijzonder aan de fuchs is dat de kastanjekleur erg vaak voorkomt. Zo is er van bijna elk paardenras wel een variant van de fuchs te vinden. Zelfs bij bepaalde paardenrassen, die bijvoorbeeld altijd zwart zijn zoals het Friese paard, kan een kastanjekleurig veulentje voorkomen. Dit heeft uiteraard alles te maken met genetica. Het fuchs-gen blijkt namelijk zeer dominant te zijn.

Fuchs – Bij dit ras zie je het vaak

Fuchs, bij welk ras zie je het niet?, zou eigenlijk een betere vraag zijn. Het antwoord hierop is namelijk simpel. De fuchs komt namelijk binnen elk paardenras wel voor. Dit heeft te maken met het feit dat de kastanjekleur zeer dominant is. Zelfs twee zwarte paarden, zoals twee paarden van het Friese ras, hebben een kleine kans om een fuchs veulentje te krijgen. Daarnaast bestaan er ontzettend veel varianten op de klassieke, roodachtige fuchs. Zo kan een fuchs ook vrij blond zijn, ook wel de flaxen chestnut of de blond chestnut genoemd, of kan hij juist vrijwel zwart zijn, ook wel de liver chestnut of dark chestnut genoemd.

Paardenrassen die altijd fuchs zijn, zijn onder andere de suffolk horse, de halflinger en de morgan. Het Belgische trekpaard en de budyonny zijn in veel gevallen fuchs. Zo is de suffolk horse, een Engels trekpaard, een mooi voorbeeld van een klassieke fuchs. De halflinger, een vrij klein paard uit Oostenrijk, is een typische blond chestnut. Tot slot valt de morgan, een veelzijdig paard uit de Verenigde Staten, in de categorie dark chestnut.

Naast dat de fuchs zich onderscheidt door zijn kastanjekleurige vacht heeft hij vaak opvallende manen en staart. Deze zijn vaak net wat lichter dan zijn vacht. Tevens heeft de fuchs vaak bruine ogen en een bruinrode huidskleur die wat lichter is dan zijn vacht. De fuchs kan eventueel witte aftekeningen hebben. Zwarte haartjes komen absoluut niet voor bij dit type paard.

Bekende fuchs

Een van de bekendste fuchs aller tijden was misschien wel de kastanjekleurige Amerikaanse volbloed genaamd Man o’War. Dit paard was een zeer succesvol en beroemd racepaard en werd meerdere malen uitgeroepen tot “outstandig horse of the 20th century” door verschillende publicaties. Tevens was het paard een bron van inspiratie voor diverse biografieën over het paard, gedichten, als naam voor een heavy metal band en werd hij opgenomen in het National Museum of Racing and Hall of Fame. Tot slot maakte Man o’War zijn opwachting in de film Kentucky Pride van John Ford.

Man o’War is zeker niet de enige beroemde fuchs in de geschiedenis van de paardensport. Er zijn namelijk tientallen of misschien wel honderden andere voorbeelden te vinden van fuchs die goed gepresteerd hebben op hoog niveau. Een kleine selectie van succesvolle kastanjekleurige paarden zijn onder andere aristides (een chestnut volbloed dat zich de eerste winnaar van de Kentucky Derby mag noemen), big ben (een Belgische warmbloed dat wereldkampioen springen werd) en huaso (een volbloed dat ooit het wereldrecord high-jump behaalde in Chile).

Naast deze beroemde namen komt men de typische fuchs paardenrassen, zoals de halflinger en de morgan regelmatig tegen binnen de paardensport. Zo is de halflinger een veelzijdig werk- en trekpaard die ook in de dressuur zijn beste beentje voorzet. De morgan is een echte alleskunner die zowel geschikt is als rijpaard als voor de mensport, dressuur, westernrijden, springen en lange-afstandsrijden. De suffolk horse is minder populair binnen de paardensport, aangezien hij vrij groot en lomp is. Dit paard komt men meestal tegen als werk- en trekpaard, al wordt het paard ook wel gebruikt om verder mee te fokken. Zijn genen zijn namelijk wel zeer geschikt als men een wat groter en sterker sportpaard wilt fokken. Onder andere de Vladimir Heavy Draft is een paardenras met invloeden van de suffolk horse.

close