geschikt als leerpaard/-pony
is geschikt voor therapeutische doeleinden
is verkeersmak
IE
Pagina-1-advertenties
IE
IE
DE
IE
IE
IE
IE
IE
US
IE
IE
IE
IE
US
DE
DE
IE
IE
Cob is een type aanduiding van een paard en geen benaming van een paardenras. Onder de noemer Cob vallen bijvoorbeeld kruisingen tussen volbloed hengsten en merries van verschillende pony rassen. Een Cob kopen wordt meestal gedaan door mensen die op zoek zijn naar een niet al te groot, maar werkwillig en sterk paard. De term Cob is puur beschrijvend en kan worden gebruikt voor het definiëren van zowel raszuivere paarden als paarden met een onbekende afstamming. Je herkent een Cob aan zijn gedrongen postuur en sterke, korte benen. De meeste Cob paarden zijn meegaand van aard en hebben een stabiele mentaliteit.
Met een stokmaat van rond de 1.53 meter staat een Cob eigenlijk tussen een pony en een paard in. Tegenwoordig wordt de Cob veel gebruikt als allround paard. Vanwege hun sterke gestel kan een Cob gemakkelijk zwaardere berijders dragen. Voor een paard dat redelijk zwaar gebouwd is, kunnen ze bovendien goed springen. Het karakter van de Cob is doorgaans werkwillig, vriendelijk en intelligent. Maar bij het Cob kopen moet men echt per dier beoordelen hoe het karakter is. Dit is nodig omdat een Cob een product is van verschillende rassen. De ene Cob kan veel temperamentvoller zijn dan de ander, waardoor ze minder geschikt kunnen zijn voor onervaren ruiters.
De Cob is oorspronkelijk afkomstig uit Groot-Brittannië. Een paar eeuwen geleden kon de gewone man zich geen volbloed als rijpaard permitteren. De oplossing was om een multifunctioneel type paard te fokken dat als werkpaard én als rijpaard gebruikt kon worden. Men begon volbloed hengsten te kruisen met de merries van de Dales Pony, de Connemara Pony en Highland Pony. Ook kruisingen tussen volbloedpaarden en de zware Ierse trekpaarden leverden goede Cob paarden op. Men ging destijds zelfs met Welsh Cob aan races deelnemen, wat ook meteen een goede manier was om de beste paarden te selecteren. Aan het begin van de 20e eeuw werden ontzettend veel Cob paarden gevorderd voor oorlogswerk, met alle gevolgen van dien.
Na de oorlog en de start van de landbouwmechanisatie kwam het recreatief paardrijden steeds meer in trek bij het grote publiek. Fokkers gingen de Welsh Cob verkopen als recreatie- en jachtpaard, waardoor dit veelzijdige type gelukkig toch kon voortbestaan. Een Welsh Cob kopen wordt tegenwoordig veel gedaan door mensen die een allround paard voor de hele familie zoeken. Omdat de gangen van een Cob stabiel en comfortabel zijn, zijn deze paarden zeer geschikt voor de dressuur. Dankzij hun kracht boeken ze in de springsport en de mensport ook goede resultaten.
Het postuur van de Welsh Cob is gedrongen, met een korte rug en korte benen. Ze hebben een intelligent hoofd en een gebogen, korte hals. Daarnaast heeft een Cob sterke, ronde schouders en een gespierde achterhand. Mensen die een Cob kopen, kiezen voor een kleine krachtpatser met vele mogelijkheden. Er zijn geen vaste regels voor het fokken van een Cob, dus ze komen in talloze variaties voor. Er zijn uiteraard ook officiële rassen die de toevoeging ‘Cob’ in de naam hebben. Denk hierbij aan de D Welsh Cob, de Irish Cob (in Nederland beter bekend als Tinker) en de Normandische Cob. Technisch gezien is het mogelijk dat paarden van andere rassen ook aan de uiterlijke kenmerken van een Cob voldoen. Cob paarden zijn er in ieder kleurpatroon en met elk soort aftekening. Schimmelkleur komt relatief vaak voor bij dit type paard. De meeste Cob paarden hebben weelderige manen, een volle staart en behang aan de benen.